fbpx

Пілінг у літню пору

9 Березня
3 хв

Іноді можна почути, що пілінг у літню пору заборонений. Можливо, років 10 тому було дійсно так, але зараз це лише стереотип, який приховує позитивну дію пілінгу влітку.

У літку для процедури використовуються фруктові кислоти. Вони не мають такої агресивної дії як ті, що використовуються в осінньо-зимовий період, але в ефективності їм аж ніяк не поступаються. Більше того, вони краще підходять для чутливої шкіри і не потребують тривалого реабілітаційного періоду! До фруктових належать АНА, ВНА і РНА-кислоти.

АНА-кислоти

АНА-кислоти, або альфа-гідроксикислоти, – це водорозчинні кислоти, які не можуть проникати в глибокі шари дерми, але чудово діють на її поверхні. АНА-кислоти ефективно борються з зморшками, слідами пост-акне, пігментацією. Відновлюють пружність і еластичність шкіри, стимулює оновлення. Альфа-гідроксикислоти стимулюють вироблення колагену, проявляють протизапальний і антиоксидантний ефект. До основних АНА-кислот належать:

  • Молочна кислота. Є одним з основних компонентів натурального зволожуючого фактору, тому впливає в першу чергу на адекватну гідратацію і зволоження шкіри, тим самим зберігаючи необхідний рівень вологи в епідермісі. Вона є регулятором pH шкіри, висвітлює плями, виробляє глікозаміноглікани (відповідальні за правильне зволоження) і кераміди (зміцнюють захисний бар’єр шкіри).
  • Яблучна кислота. Це про захист шкіри обличчя від руйнівного впливу вільних радикалів, стимуляцію імунітету, регенерацію пошкоджених клітин, зміцнення стінок кровоносних судин, протизапальний ефект і відновлення ліпідного шару шкіри.
  • Лимонна кислота. Вона глибоко очищає і стягує пори, вирівнює рельєф шкіри, розгладжує дрібні зморшки, уповільнює процеси старіння, підсилює приплив крові, стимулює оновлення клітин, зменшує активність сальних залоз, освітлює і освіжає обличчя, а також дуже ефективна в боротьбі з пігментацією.

ВНА кислоти

ВНА, тобто бета-гідроксикислоти, проникають в глибокі шари дерми, розчинають чорні точки та інші забруднення. Усувають акне і запалення, чудово відлущують ороговілі клітини. Найпопулярнішою є саліцилова кислота. Її властивості:

  1. Відлущуючі властивості – розблокування гирл сальних залоз і видалення рогового шару епідермісу
  2. Антибактеріальні властивості
  3. Прискорення процесу загоєння прищиків
  4. Освітлення шрамів від вугрової висипки і пігментації
  5. Поліпшення еластичності шкіри

РНА-кислоти

Щодо РНА-кислот, то вони мають найбільш помірний вплив на клітини шкіри. Тому це є найкращий варіант для чутливої шкіри. До полігідрокислот (РНА) відносять глюконову кислоту. Вона чинить ніжний вплив на шкіру, запобігає передчасному старінню, стимулює вироблення еластину і підвищує захисні властивості шкіри. Глюконова кислота блокує до 50% ультрафіолетового випромінювання.

Використання фруктових кислот дозволяє впливати на шкіру дуже акуратно, оскільки вони призначені для поверхневих пілінгів. Це означає що кислоти дають помірний вплив і період відновлення шкіри є в рази меншим, ніж при використанні активніших кислот. Окрім цього, пілінги в літню пору року очищують пори та сальні залози, що є так важливо у спеку!

Ірина Сальник
Косметолог, естетист, спеціаліст апаратної косметології